Cercetătorii de la Universitatea Texas, Austin, şi de la Academia Chineză de Ştiinţe au realizat descoperirea prin compararea oaselor hioide – oase care susţin baza limbii – la păsările actuale şi la crocodili cu cele ale dinozaurilor, scrie Phys.
Studiul a fost publicat pe 20 iunie în jurnalul PLOS ONE.
„Limbile sunt deseori trecute cu vederea, dar oferă indicii cheie cu privire la stilurile de viaţă ale speciilor extincte”, a precizat Zhiheng Li, autorul principal al studiului.
Procesul de comparare a inclus realizarea de imagini de rezoluţie mare a muşchilor osului hioid de la 15 specimene actuale, adică trei aligatori şi 13 specii de păsări precum raţe şi struţ la High-Resolution X-Ray Computed Tomography Facility din Texas. Specimenele fosile analizate, majoritatea din nord-estul Chinei, sunt de dinozauri mici înrudiţi cu păsările, precum pterozaurii şi un Tyrannosaurus rex.
Rezultatele au scos la iveală că oasele hioide a multor dinozauri seamănă cu cele ale aligatorilor şi crocodililor – scurte, simple şi conectate la o limbă care nu a fost foarte mobilă.
”Până acum, au fost reconsituiţi într-o manieră greşită”, a afirmat Julia Clarke, co-autoare a studiului. „În mulţi dinozauri oasele care susţin limba sunt foarte scurte. Iar în crocodilii cu oase hioide similare, limba este fixată de baza gurii”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cele mai mari mituri despre dinozauri au fost spulberate
Un grup de elevi au distrus o amprentă de dinozaur veche de 115 milioane de ani din Australia